
Rune Brink Hansen, Majken Overgaard og Christian Villum rådgiver organisationer og museer om AI, web3 og kryptokunst. De kalder sig Korridor og er et fællesskab, der arbejder med det nye web3. Rune Brink Hansen er selv kunstner og laver blandt andet NFT’er under navnet Spøgelsesmaskinen. Samtidig er han passioneret omkring de muligheder, NFT’er bringer med sig.
WTF er en NFT, er artikelserien, der tager dig med ind i internettets nye afkrog, der rummer både potentiale og penge, men også farer. For kunstner Rune Brink Hansen handler NFT’er om at skabe kunst og aktivisme ved at bruge teknologi på en ny måde.
“I medierne bliver der talt meget om Lamborghinier og folk som Casper Christensen, der laver NFT’er, men under alt det sidder en underskov af både kunstnere, udviklere, aktivister, økonomiske aktivister og alle mulige forskellige vækstlag af folk, som bruger den her teknologi på en ny måde. Og dem hører vi ikke en skid om”, fortæller han.
Med stor viden på området kan Rune Brink Hansen se perspektiver, som ellers sjældent bliver nævnt, når det kommer til NFT’er. Nemlig at salget af dem er mærkeligt, når man tager fænomenets historie i betragtning. For idéen bag NFT’er er alt andet end Lamborghinier, hvidvaskning og pyramidespil.
“Det, der gør, at kunstnere som mig kan leve af det her, er, at der er nogen, der investerer i det, jeg laver. Men det gør det også til en slags pyramidespil, fordi den, der først tager sine penge ud igen, vinder”, siger han.
“Det er faktisk fjollet, at der på den måde bliver handlet med NFT’er, når de i virkeligheden skulle beholde deres værdi, så vi kunne bygge et samfund op på dem”, fortsætter han.
Idéen om at bygge et samfund op på blockchainteknologien giver god mening for Rune Brink Hansen, der kalder sig selv digitalt indfødt. Men for andre kan det virke mærkeligt, at NFT’er udelukkende figurerer i en online wallet. Det føromtalte projekt af Casper Christensen og influencer Sarah Louise Christiansen under navnet NFT SuperLab er for eksempel ikke kun digitalt forankret.
Giver man 2000 kroner for en NFT af Casper Christensen, får man også billedet som fysisk plakat. Derudover kunne Se og Hør i maj afsløre, at man blandt andet også modtager biografbilletter og gavekort som en af de såkaldte fordele ved købet af NFT’er fra NFT SuperLab. Ligeledes berettede Se og Hør, at der ud af 2000 unikke NFT’er var solgt 43 på en måned. Spørger man Rune Brink Hansen, hvad han tænker om alle de fysiske goder ved NFT SuperLabs NFT’er, er svaret klokkeklart:
“Det udvander konceptet. Det er tydeligt at se, at dem, der står bag, ikke er digitalt indfødte nok til at se potentialet i NFT’en i sig selv”.
Hos Rune Brink Hansen er der andre tanker, der spiller ind, når det kommer til at købe og eje NFT’er. Samtidig er teknologierne bag noget af det, kunstneren finder spændende.
“Jeg synes, det er interessant at se på, hvordan køb af en NFT kan give samme følelse, som hvis man står på et marked og køber kunst direkte fra kunstneren. Det er de samme reaktioner, der sker i hjernen”, siger han.
“Samtidig vil en yderligere digital registrering af ting også være en stor fordel for vores samfund. Det vil fjerne noget af vores køb-og-smid-væk-kultur, hvis flere dele af vores liv var digitalt forankrede”, uddyber han.
Men det er ikke kun ejerskabet af NFT’er, der kan gøre verden til et bedre sted. Mekanismerne bag DAO’er, decentraliserede autonome organisationer, er ifølge Rune Brink Hansen en af vejene mod en mere demokratisk verden.
“Rigtig mange af de platforme, som du kan købe og sælge NFT’er på, er drevet som en DAO. Det betyder, at man har en token i sin wallet, og så er man blevet inviteret ind i en lukket Discord-kanal, hvor der er nogle regler, hvor man stemmer, og hvor man driver det. Det er internetkulturens foreningsliv. Det, håber jeg, på et tidspunkt bliver mere udbredt, for når man kan styre økonomi decentralt, kan man bedre holde korruption ude af det”, forklarer han.
Fakta: Hvad er Discord?Discord er en gratis app til blandt andet Mac og Windows. På app’en kan man oprette servere, der er private for andre end de inviterede medlemmer. Her kan man chatte, snakke sammen og tjenesten bliver hyppigt brugt i krypto- og NFT-communities, men også især i gamingverdenen bliver appen brugt flittigt. |
Rune Brink Hansen er ikke i tvivl om, hvordan man bedst kunne udnytte de mange platforme for at skabe en mere decentraliseret verden:
“Teknologien er et sted, hvor vi i princippet kunne drive et land på krypto. Det er ikke rigtig gået op for den brede offentlighed endnu, fordi billedet af aber med guldkæder forplumrer det totalt”.