
Provokunstner Kristian von Hornsleth begyndte i 2022 at lave NFT’er. På daværende tidspunkt kaldte han det i en pressemeddelelse for en “fuckfinger til den forskruede del af kapitalismen, digitaliseringen og NFT-verdenen”. Det trækker han dog i land i dag og anerkender, at NFT’er ikke blot er en hype. Han har dog endnu ikke selv købt en NFT.
Med titler som Rebels of Wealth og Anonymous Rebels har provokunstner Kristian von Hornsleth produceret flere tusinder NFT’er i 2022. Selvom han før har udtalt sig kritisk om fænomenet, slår han nu fast, at han ikke tror, det er en hype. Samtidig er han meget interesseret i, hvordan teknologien bagved kan bruges altruistisk.
“Jeg ser det ikke som en hype, men det er klart, at det vil tage lang tid, før teknologien og markedet finder sine ben i dette univers”, skriver han over mail. Han er lige nu på tur rundt i USA, hvor hans mere traditionelle kunst bliver udstillet i byer som Los Angeles i Californien og Atlanta i Georgia.
Selvom NFT’er er en helt anden type kunst end den, han førhen har lavet, giver det dog stadig god mening for den næsten 60-årige kunstner at kaste sig ud i det nye format. For som han siger: “Kunst er kunst, hvis dem, der laver det, synes det er kunst. Uanset medie”.
Køberne er der da også til det. Da hans første NFT-kollektion udkom i 2022, blev den udsolgt på 30 minutter for 2.2 millioner kroner. Kristian von Hornsleth er selv bevidst om, hvilke købere, der er til hans NFT-værker.
“Mange af mine kunder er klassiske it-fascinerede folk med firstmover-blod i årerne.
Vi er mange, der ærgrer os over, at vi ikke fik købt bitcoin i sin tid”.
Altruismen vinder indpas
Provokunstner eller ej er det ikke kun firstmover-blod, Kristian von Hornsleth har i årerne. Altruismen har vundet indpas hos den garvede kunstner, og derfor kommer hans ene projekt også andre end ham selv til gavn. Han ser nemlig et stort retfærdighedspotentiale i blockchainteknologien.
“Jeg aner ikke, hvor det hele bærer henad. Jeg fornemmer blot, at det er både en uundgåelig fortabelse i et stadigt mere modbydeligt overvågningssamfund såvel som et enormt praktisk værktøj i fremtiden, der for eksempel kan sikre, at de rigtige betaler deres skat og får udbetalt deres retmæssige ydelse”, siger han.
“Samtidig er det med mit eget ‘Homeless Tracker Project London’, hvor jeg sælger hjemløse som underholdning for de rige med nft-teknologien, nu muligt at allokere en bestemt procentdel af salgsprisen af hjemløseportrætterne direkte til den hjemløses wallet, hver gang den handles på nft-markedet. Takket være blockchainen”, tilføjer han.